De wijnen uit de Loire

01-09-2015 17:18

De wijnen van de Loire

9/8/2015                                                                                                                                                                                                                                               Op weg van Amsterdam naar de het wijngebied de Loire, de eerste stop is in Orlèans en is +/- 660 km. Zondagochtend rond 9 uur vertrekken we en met de nodige keren even de benen strekken arriveren we rond half 5 in de middag in Orlèans. Even het stadje verkennen en dan trakteren we ons op een heerlijk diner in de buitenlucht op het terras van restaurant La Chancellerie , dat op een leuk en gezellig plein ligt met een carrousel en  een fontein als waterspeelplaats.

10/8/’15                                                                                                                                                                                                                                                         De volgende ochtend besluiten we eerst even 2 dagen rustig aan te doen en dwalen af, naar beneden naar Valencay, een klein plaatsje 140 km onder Orlèans. Onderweg rijden we door een prachtig landschap, velden vol met zonnebloemen en passeren diverse kastelen, dus geen straf om hier rond te toeren.                                                                                                                                                                                                                             We gaan er ook één van binnen bekijken chateau de Talcy uit 1520.                                                                                                                                       We stoppen ook in Cheverny, waar we de wijnen van Earl Phillipe Tessier proeven en de eerste doos wijn is gekocht. De witte in een blend gedomineerd door Sauvignon Blanc, met Chardonnay. Een rode gedomineerd door Gamay, met Pinot Noir en een beetje Côt, de andere rode gedomineerd dor Pinot Noir met Gamay, gaan mee naar huis.                                                                                                                                               Daar aangekomen vinden we een klein hotel, Le Lion D'Or genaamd, waar de volgende ochtend als we wakker worden een lokale markt is begonnen met allemaal streekproducten, zoals de beroemde (piramide) grijze geitenkaasjes de Sainte-Maure de Touraine. Kenmerkend voor de kaas is het roggestrootje dat in de lengte in het midden zit. Dit roggestrootje is bedoeld om het afgieten van het vocht uit de kaas beter te laten verlopen en het inwendige tijdens de rijping te ventileren, verse vis( uit de Cher) tot vers fruit.                                                                                             In de middag gaan we weer ff toeren, we belanden in Montrichard regio Tourraine, waar we bij caves Monmousseau een rondleiding door een uitgegraven grot van turfsteen nemen ,waar verschillende wijnen liggen op geslagen in een 15 km lange gang die altijd 12⁰C is.                        Verder op onze route, nog wel in de Touraine, stoppen we bij Domaine de Montigny, een wijnbedrijf met 30 ha, dat biologische te werk gaat en stokken tussen de 25- 60 jaar oud zijn, die zowel mooie witte als rood, droog tot zoet en van stil tot mousserend maakt, ook hier gaan weer het een aantal dozen in de kofferbak. 

12/8/’15                                                                                                                                                                                                                                                Nu we zijn uitgerust , wordt het tijd voor  nog wat meer wijnhuizen te bezoeken, we hebben natuurlijk wel iedere dag bij ons diner wel de streekwijnen genuttigd, wat erg goed beviel.                                                                                                                                                                                 We rijden richting Saumur waar we ook de nacht zullen doorbrengen en stoppen bij verschillende huizen om te proeven ( en kopen). We gaan naar Domaine Heut in Vouvray, prachtige wijnen geproefd, in dit gebied vind je veel Chenin Blanc en Cabernet Franc voor rood, beide favoriete van mijn. Dan Domaine Allias, 14 ha al 5 generaties in de familie en ook hier wordt biologische gewerkt en handmatig geoogst. We proeven hier droge, zoet( dessert) en methode Tradionelle wijnen van de Cheni Blanc druif, en hier kan ik de wijn ook niet laten staan.                                                             We lunchen in Vouvray bij een lokaal restaurantje, wat goed bevalt.                                                                                                                                        We rijden door voor wat rood te proeven, door Bourgueil, gaan langs bij Domaine du Cèdre, verder door Chinon waar we Domaine de La Giraudiere aandoen en gelijk enthousiast zijn, al vele jaren in de familie, 14 ha met een vrouwelijke wijnmaakster, naast haar bestierd haar broer ook een wijnhuis.                                                                                                                                                                                                                                              Dan als afsluiter van de dag opzoek naar Charles Joguet in Chinon, een wijnhuis dat al jaren hoge ogen scoort en inderdaad geweldig is. Wat een mooie smaken, Je proeft  echt de kwaliteit en het mooie terroir van dit huis met 40 ha. De “proefkamer” is in een grot naast de wijngaard, wat natuurlijk al een leuke belevenis is.

13/8/’15                                                                                                                                                                                                                                                 In de ochtend gaan we weer verder met onze trip en wil bij wijnhuis Pierre Bise langs in Beaulieu-sur-Layon, maar bij aankomst blijkt het gesloten ivm vakantie, helaas. Maar nog net voor de middag vinden we een plaatsgenoot waar we de wijn gaan proeven, maar die kan toch niet tippen aan Pierre Bise.                                                                                                                                                                                                                            Vanmiddag een rondje door Savennieres, het domein van de Chenin Blanc, Clos du Papillon, is de eerste die we aandoen, een familiebedrijf, waar we oma tegen kwamen, die nog op het terrein woont en ook hier kunnen ze er wat van. Domaine La Roche  Aux Moines volgt, hier weer een vrouwelijke wijnmaakster, waar ik een paar oude Savennieres uit 1998 meeneem. Naast haar het wijnhuis Clos de La Coulée de Serrant van Nicolas Joly, een begrip in Savennieres die Biodynamisch werkt en prachtige wijnen neerzet, waarvan sommige nog na 40 jaar  goed drinkbaar zijn. Hier dus het hele rijtje geproefd want die kans krijg je niet dagelijks en ook de spittoon miste.                                                                      Geslapen in ,Nantes, een levendig en gezellige stad aan de Loire, waar we in de avond op één van de pleinen heerlijk hebben doorgebracht en besluiten nog een avond in Nantes aan te plakken.

15/8/’15                                                                                                                                                                                                                                              We rijden richting de Atlantische Oceaan om daar de nacht door te brengen, maar het regent de hele dag en het strandplaatsje Saint Nazaire is saai en somber, we lunchen bij Les relais d’alsace een hippe tent , waar je goed kan eten en besluiten om al een stuk terug te rijden en brengen de nacht door in Le Mans. Maar niet voordat we nog een stop maken bij een wijnhuis in het gebied van de Muscadet. We vinden Domaine Les Trois Toits in Vertou, het gebied van Muscadet Sevré et Maine. Ook hier proeven we weer mooie wijnen van een enthousiaste wijnmaker die de wijnkelder en proeflokaal aan het verbouwen is. Ook hier wordt weer biologische gewerkt en je raad het al, hup een paar doosjes in de kofferbak. We hebben een heel stuk van de Loire gepasseerd en ik heb uit alle gebieden die op mijn lijstje stonden, wijnen mee kunnen nemen naar huis om er nog even van na te kunnen genieten!

16/8/’15                                                                                                                                                                                                                                           Onze laatste stop en overnachting om weer naar huis te gaan. Wat is (Lille) Rijzel een leuk plaatsje om door te brengen( echt een aanrader voor een weekendje weg). Het stadje is zeer compact ingericht en alles dus op loopafstand met de vlaamse gastvrijheid, goede restaurants voor betaalbare prijzen, is er voor iedereen wat wils. Goede wijnen en ook voor de bierdrinker volop keus.                                                                         Vanaf hier hoeven we nog maar 3 uurtjes te rijden met ons volgestouwde auto met heerlijke wijnen uit de Loire.

—————

Terug


Maak een gratis website Webnode