—————
Zo, de koffer is gepakt, de ticket uitgeprint. Klaar voor een mooie (wijn)reis door Sicilië met 22 vinologen.
Dag 1
Maandag 28 september 2015
We vertrekken vanaf Einhoven, dus met de auto opweg richting Eindhoven Airport pik ik nog een medereisgenoot op en onze trip kan beginnen.
Zo eindelijk maandag en zoals gezegd pik ik mijn reisgezelschap op en rijden richting Eindhoven wat voorspoedig verloopt, dus zijn ruim op tijd.
Ook de vlucht naar Catania verloopt prima, de bus staat klaar en rijden in een half uurtje naar het hotel Lachea in Acitrezza.
Even opfrissen op de kamer en dan is het tijd voor eten en wijn.
We krijgen en driegangenmenu, als voorgerecht een soort lasagne met garnalen, knoflook en crème ertussen.
Al vrij snel komt het hoofdgerecht, net 2 gamba's, inktvis en een stuk zwaardvis met sla op tafel.
En een dessert van lange vingers, bladerdeeg en crème. Bij alles geen bijpassende wijnen, maar 2 wijnen van bedrijven waar we nog langs gaan, oa. Rallo en la Planeta.
Nog even nagezeten om elkaar beter te leren kennen, toen lekker naar bed, want om 8:30 uur moeten we klaar zitten in de bus.
dag 2
dinsdag 8:30 uur
We zitten in de bus, het stortregend en zijn opweg richting de Mt Etna om de wijngaard van Winery Aglea te bezoeken, die zich op de Etna bevindt. Eer we er zijn is het net even droog dus we kunnen wel de wijngaard in onder begeleiding van eigenaresse Anne Louise van Aglea. Het is geen grote wijngaard, ligt op 700 meter hoogte met een prachtig uitzicht, al zien we de Etna totaal niet ivm de mist die er hangt, er moet ook nog geplukt worden, wat over 2 weken het geval zal zijn van de +/- 40-50 jaar oude stokken van de Nerello Mascalese, die ook nog pre-phylloxera zijn. Ook staan er olijf- en amandelbomen en een soort prachtige cactus, die overal staan trouwens op Sicilië met vruchten eraan die je kunt eten. We zijn dichtbij de Etna, maar zien hem niet en dat zal de hele dag en opvolgende niet gebeuren door de mist, helaas!!
Na de rondleiding door de wijngaard is er een 14 gangen lunch met de wijnen van Winery Aglea, met uitleg van Anne Louise, de eerste: Terre Siciliane 2013, is speciaal voor ons gebotteld en gelabbeld is nog erg jong, maar bij het eten komt ie mooi naar voren en is dan fruitig en de hoge tannine's verzachten. Dan de serie van N'Anticchia, alle uit Magnamflessen, overgeschonken in een karraf om te ademen en gestart met jaargang 2010 vervolgens 2011 en toen 2008.
2010 is super, wat een smaken, kruidig, mineraal, fruit zoals kers en citrus,iets rokerig zoals tabak, leer, maar ook toast. Deze serie wijn komt van druiven die op Mt Etna groeien en bij alle wijnen proef je toch iets aparts, ik noem het mineraaltonen, die je ook nog wel 15-20 jaar kan laten ouderen.
2011 vindt ik ook erg mooi, iets meer fruitig, tannine en smaken zoals caramel en bonenkruid komen hier extra bij ten opzichte van de 2010.
2008 deze is ook prachtig in balans, met mooi rood fruid, kruidig met een pepertje, ook weer dat rokerige en mineralen.
Genoten van de wijnen, maar ook van de maaltijd wat goed verzorgd was.
Na deze zware lunch door naar Girolamo Russo een Winery met 15 ha, wat ook afkomstig is van Mt Etna, die sinds de overname van vader op zoon in 2004, pas zijn eigen wijnen is gaan produceren, daarvoor werden de druiven verkocht aan verschillende wineries. Ze hebben mooie wijnen, zelfs de rosé van de Nerello Mascolese valt zeer in de smaak, die ook gastronisch goed inzetbaar is, ik ben zelf niet zo'n rosé liefhebber, maar deze is zeer smaakvol. Maar daar zijn de prijzen dan ook wel naar, veel van deze wijnen zijn ook in Nederland verkrijgbaar ( oa bij Verkerk wijn-import), maar bijna allen boven de 20 euro. Wijnen van Mt ETNA zijn HOT!!!!
Dag 3
woensdag 30-09-2015
Vanaf Acitrezza naar Winery COS is het 2 uur rijden, daar worden we rondgeleid door één van de eigenaren Giustro Occhipinti van het grote, mooie complex, wat bio-dynamisch werkt. Giustro vertelt ons heel enthousiast en gepassionneerd zijn verhaal over zijn bedrijf dat hij al sinds 1980 runt, zijn 36e oogst komt eraan. We zien de wijnkelder met 120 Amfora's die weggewerkt zijn in de bodem, de RVS tanks en de grote houten vaten, waar 24 uur pianomuziek is te horen.
We proeven er 6 wijnen, 5 rood, 1 wit en er wordt dan toch nog speciaal voor ons een extra rode wijn opengetrokken uit 2000, omdat we zo'n inspirerende groep zijn, wat alles toch weer extra speciaal maakt.
We moeten nu haasten want de proeverij en rondleiding is veel te veel uitgelopen en we komen dan ook te laat aan bij het 2 sterren restaurant van het eiland La Madia in Licata, een klein kustplaatsje dat van winery COS 1,5 uur rijden is. We krijgen een heerlijk 6 gangen lunch, bereid door 2 sterren chef Pino Cuttaia zoals:
gerookte kabeljauw dennenappel, met Tenuta delle Terre Nere, een Etna Bianco 2008 van de Carricante druif
mozzarella en tomaat met Selezione di Famiglia Milazzo grand cuvée Bianco 2004 Chardonnay
octopus op de rots
aubergine cannoli kraal in krokant bladerdeeg met de Maria Costanza Milazzo Rosso 2010 van de Nero d'Avola druif en
Ossenhaas gladgestreken olie as met Torreforte Rosso Nero d'Avola 2003 naast elkaar
citroen granita met brioche met een Passito 2009 van L'Ecrù van Firriato, de andere namen een Marsalla en de door ons zelf uitgekozen bijpassende wijnen vloeien ook rijkelijk.
Het is trouwens een prachtige zonnige dag en hopen na de lunch nog tijd over te hebben voor een wandeling door de vallei van de tempels in Agrigento, waar we ook de nacht doorbrengen met uitzicht op de vallei in hotel Colle Verde. Rond 17:00 uur zitten we dan weer in de bus en het is een gezellige boel, voor de wandeling door de Vallei van de Tempels. Het is heerlijk weer om te wandelen en zeker na al dat tafelen een verademing en ook zeker in deze mooie omgeving. In ruim een uur bezichten we al de oudheden, maken foto's en lopen relaxed weer terug naar de bus die ons naar ons prachtige hotel Colleverde brengt. Even 1.5 uur voor ons zelf en dan weer op voor een 3 gangen diner op het grote rustieke overdekte terras van ons hotel in de tuin. Na het diner sluiten we de nacht met een aantal medereizigers aan de buitenbar in de prachtige tuin met een laatste glaasje wijn van die dag.
Dag 4
Donderdag 1 oktober 2015
7:00 uur gaat het wekkertje weer, douchen, ontbijten en hup om 8:30 uur de bus weer in op weg naar Sambuca di Sicilia waar we Winery Planeta aandoen. Dit is hun eerste wijnhuis van de 6 die ze nu hebben, verspreid over heel Sicilië, liggend aan een meer tussen de bergen. Zodra we aankomen stopt het met regenen en begint de zon te schijnen. We worden rondgeleid door Debra die al de nodige ervaring en kennis heeft. Daarna volgt er natuurlijk weer een proeverij van hun beste wijnen, wat onderleiding is van Penny, een dame uit Engeland die al meer dan 20 jaar op Sicilië woont en verantwoordelijk is voor de export van de wijnen. We proeven er 4, beginnend met 2 witte een Fiano en een Chardonnay( echt heerlijk), dan 2 rode wijnen, eerst een Nerello Mascalese van de Etna tussen een hoogte van 500-890 meter hoogte en een Nero d’Avola uit de originele plaats van deze druif uit het meest zuidelijkste puntje van Sicilië Noto, beide om te smullen. Dan om dat we toch wel heel enthousiast en nieuwsgierig zijn mogen we ook de enige bubbel van de Carricantedruif, gemaakt volgens Metodo Classico Brut proeven, alvorens we aan tafel gaan voor een lunch op het wijnbedrijf met ook weer wijnen gemaakt door winery Planeta, was dit een zeer geslaagde ochtend.
Dan weer verder richting Marsala waar we de wijnen van Marco de Bartoli gaan proeven en ook hier een rondleiding, waar het toch weer anders gaat dan bij een “normaal wijnhuis”. Het wijndomein heeft 20 ha vlakbij Marsala in een gehucht genaamd Vecchio Samperi, waar ook hun topper naar vernoemd is. De Vecchio Samperi is een 100% Solera-gerijpte wijn van enkel Grillo druiven, zonder versterking door alcohol én zonder toevoeging van mistella (een gekarameliseerde zoetstof). Sinds 1986 maakt De Bartoli ook een zoete Passito op het eiland Pantelleria, dichtbij Tunesië. De familie bezit hier 8 hectare wijngaarden aangeplant met Zibibbo (Moscato di Alessandria) in de Contrada Bukkuram, waarbij ze slechts enkele duizenden flessen per jaar bottelen. Naast deze schitterende zoete Passitomaken ze ook enkele verfijnde droge witte wijnen.
Ook hier proeven we 4 wijnen; de Vignaverde van de Grillo druif, een droge witte wijn, de Vecchio Samperi 20 jaar oud, 100% Solera-gerijpte wijn van de grillodruif, de Marsala reserva 10 jaar, 10 jaar gerijpt in grote houten vaten van de grillodruif en een zoete Passito Bukkuram van Pantelleria, van de Zibibbodruif (=Moscato di Alessandria). Hier koop ik de Vecchio Samperi en gaat mee in de koffer.
Dan naar ons hotel Villa Favorita, het oogt prachtig tot we naar ons huisje worden gebracht en eruit ziet als een iglo, we zullen hier de laatste 2 nachten doorbrengen. s’Avonds vertrekken we met taxibusjes naar het oude centrum van Marsala om daar bij Fratelli Papalardo een pizza te eten, het duurt erg lang voor de pizza komt en we zijn dan ook al een aantal flessen wijn verder en bijna te moe om te eten. In de taxi terug krijgen we van de taxidriver een slokje Marsala in een bekertje, een grappig gebaar. Sommige nemen nog een afzakkertje in de buitenbar bij het zwembad wat speciaal voor ons langer is opengebleven.
Dag 5
Vrijdag 2 oktober 2015
Even wat rustiger aan in de morgen, we hoeven pas om 9:45 uur in de bus te zijn om de laatste paar wijnhuizen van onze reis te bezoeken. In de ochtend staat Winery Rallo op de lijst, het is wel een stukje rijden van het hotel ruim 1.5 uur naar Alcamo waar Winery Rallo zich in de buurt bevindt, maar bezitten ook nog hectare op 2 andere locaties. Het is een heuvelachtige, rustgevende omgeving en worden rondgeleid door Irene Greco , die getrouwd is met Adrea Vesco, die de winery runt op biologische wijze, door de wijngaarden, vergezeld door 2 jonge honden die een jaar geleden zijn aankomen lopen. Ook hier staan weer ontzettend veel olijfbomen voor de productie van olijfolie, wat we zullen proeven straks aan tafel. Het wijnhuis brengt 13 wijnen op de markt, waar we er 4 van hun topsegment zullen proeven, zoals: de grillo bianco miggiore, Beleda een blend van Cataratto, viognier en chardonnay, de Il Manto van Nero d’Avola en de La Clarissa van de syrah druif die ik super lekker vindt. Bij de lunch drinken we nog een aantal wijnen uit hun assortiment, 2 witte, 2 rode, 1 passito en 1 marsala. De lunch wordt voor de eerste keer aan zo’n grootte groep door Winery Rallo verzorgd bij hun op de patio en chapeau wat is het goed verzorgd met heerlijke, verse streekproducten. Wat zijn we gastvrij ontvangen en ook weer heerlijk gegeten.
Dan weer terug naar Marsala waar Winery Donna Fugata huishouwt, voor onze laatste rondleiding en proeverij, het is er erg commercieel. We beginnen met 3 rode wijnen van de serie Tancredi, een blend van Cabernet Sauvignon en Nero d’Avola( soms ook Tannat ). 3 Jaargangen 1998- 2005- 2011 proeven we alle gemaakt door verschillende wijnmakers door de jaren heen en dat zal ook het geval zijn bij de volgende 3 Ben Ryé een Passito di Pantelleria wijn , gemaakt van de Zibibbo, jaargangen 2007- 2009-2012 het geval zijn.
In de avond worden we weer met taxi’s naar het oude centrum van Marsala gebracht en nuttigen onze laatste avondmaal bij Osteria Rosso Vermiglio onderleiding van chefkok Alessio Pipitone. Het is allemaal erg lekker maar we krijgen het niet meer weg, de lunch was al bizar veel net als de rest van de week.
—————
De wijnen van de Loire
9/8/2015 Op weg van Amsterdam naar de het wijngebied de Loire, de eerste stop is in Orlèans en is +/- 660 km. Zondagochtend rond 9 uur vertrekken we en met de nodige keren even de benen strekken arriveren we rond half 5 in de middag in Orlèans. Even het stadje verkennen en dan trakteren we ons op een heerlijk diner in de buitenlucht op het terras van restaurant La Chancellerie , dat op een leuk en gezellig plein ligt met een carrousel en een fontein als waterspeelplaats.
10/8/’15 De volgende ochtend besluiten we eerst even 2 dagen rustig aan te doen en dwalen af, naar beneden naar Valencay, een klein plaatsje 140 km onder Orlèans. Onderweg rijden we door een prachtig landschap, velden vol met zonnebloemen en passeren diverse kastelen, dus geen straf om hier rond te toeren. We gaan er ook één van binnen bekijken chateau de Talcy uit 1520. We stoppen ook in Cheverny, waar we de wijnen van Earl Phillipe Tessier proeven en de eerste doos wijn is gekocht. De witte in een blend gedomineerd door Sauvignon Blanc, met Chardonnay. Een rode gedomineerd door Gamay, met Pinot Noir en een beetje Côt, de andere rode gedomineerd dor Pinot Noir met Gamay, gaan mee naar huis. Daar aangekomen vinden we een klein hotel, Le Lion D'Or genaamd, waar de volgende ochtend als we wakker worden een lokale markt is begonnen met allemaal streekproducten, zoals de beroemde (piramide) grijze geitenkaasjes de Sainte-Maure de Touraine. Kenmerkend voor de kaas is het roggestrootje dat in de lengte in het midden zit. Dit roggestrootje is bedoeld om het afgieten van het vocht uit de kaas beter te laten verlopen en het inwendige tijdens de rijping te ventileren, verse vis( uit de Cher) tot vers fruit. In de middag gaan we weer ff toeren, we belanden in Montrichard regio Tourraine, waar we bij caves Monmousseau een rondleiding door een uitgegraven grot van turfsteen nemen ,waar verschillende wijnen liggen op geslagen in een 15 km lange gang die altijd 12⁰C is. Verder op onze route, nog wel in de Touraine, stoppen we bij Domaine de Montigny, een wijnbedrijf met 30 ha, dat biologische te werk gaat en stokken tussen de 25- 60 jaar oud zijn, die zowel mooie witte als rood, droog tot zoet en van stil tot mousserend maakt, ook hier gaan weer het een aantal dozen in de kofferbak.
12/8/’15 Nu we zijn uitgerust , wordt het tijd voor nog wat meer wijnhuizen te bezoeken, we hebben natuurlijk wel iedere dag bij ons diner wel de streekwijnen genuttigd, wat erg goed beviel. We rijden richting Saumur waar we ook de nacht zullen doorbrengen en stoppen bij verschillende huizen om te proeven ( en kopen). We gaan naar Domaine Heut in Vouvray, prachtige wijnen geproefd, in dit gebied vind je veel Chenin Blanc en Cabernet Franc voor rood, beide favoriete van mijn. Dan Domaine Allias, 14 ha al 5 generaties in de familie en ook hier wordt biologische gewerkt en handmatig geoogst. We proeven hier droge, zoet( dessert) en methode Tradionelle wijnen van de Cheni Blanc druif, en hier kan ik de wijn ook niet laten staan. We lunchen in Vouvray bij een lokaal restaurantje, wat goed bevalt. We rijden door voor wat rood te proeven, door Bourgueil, gaan langs bij Domaine du Cèdre, verder door Chinon waar we Domaine de La Giraudiere aandoen en gelijk enthousiast zijn, al vele jaren in de familie, 14 ha met een vrouwelijke wijnmaakster, naast haar bestierd haar broer ook een wijnhuis. Dan als afsluiter van de dag opzoek naar Charles Joguet in Chinon, een wijnhuis dat al jaren hoge ogen scoort en inderdaad geweldig is. Wat een mooie smaken, Je proeft echt de kwaliteit en het mooie terroir van dit huis met 40 ha. De “proefkamer” is in een grot naast de wijngaard, wat natuurlijk al een leuke belevenis is.
13/8/’15 In de ochtend gaan we weer verder met onze trip en wil bij wijnhuis Pierre Bise langs in Beaulieu-sur-Layon, maar bij aankomst blijkt het gesloten ivm vakantie, helaas. Maar nog net voor de middag vinden we een plaatsgenoot waar we de wijn gaan proeven, maar die kan toch niet tippen aan Pierre Bise. Vanmiddag een rondje door Savennieres, het domein van de Chenin Blanc, Clos du Papillon, is de eerste die we aandoen, een familiebedrijf, waar we oma tegen kwamen, die nog op het terrein woont en ook hier kunnen ze er wat van. Domaine La Roche Aux Moines volgt, hier weer een vrouwelijke wijnmaakster, waar ik een paar oude Savennieres uit 1998 meeneem. Naast haar het wijnhuis Clos de La Coulée de Serrant van Nicolas Joly, een begrip in Savennieres die Biodynamisch werkt en prachtige wijnen neerzet, waarvan sommige nog na 40 jaar goed drinkbaar zijn. Hier dus het hele rijtje geproefd want die kans krijg je niet dagelijks en ook de spittoon miste. Geslapen in ,Nantes, een levendig en gezellige stad aan de Loire, waar we in de avond op één van de pleinen heerlijk hebben doorgebracht en besluiten nog een avond in Nantes aan te plakken.
15/8/’15 We rijden richting de Atlantische Oceaan om daar de nacht door te brengen, maar het regent de hele dag en het strandplaatsje Saint Nazaire is saai en somber, we lunchen bij Les relais d’alsace een hippe tent , waar je goed kan eten en besluiten om al een stuk terug te rijden en brengen de nacht door in Le Mans. Maar niet voordat we nog een stop maken bij een wijnhuis in het gebied van de Muscadet. We vinden Domaine Les Trois Toits in Vertou, het gebied van Muscadet Sevré et Maine. Ook hier proeven we weer mooie wijnen van een enthousiaste wijnmaker die de wijnkelder en proeflokaal aan het verbouwen is. Ook hier wordt weer biologische gewerkt en je raad het al, hup een paar doosjes in de kofferbak. We hebben een heel stuk van de Loire gepasseerd en ik heb uit alle gebieden die op mijn lijstje stonden, wijnen mee kunnen nemen naar huis om er nog even van na te kunnen genieten!
16/8/’15 Onze laatste stop en overnachting om weer naar huis te gaan. Wat is (Lille) Rijzel een leuk plaatsje om door te brengen( echt een aanrader voor een weekendje weg). Het stadje is zeer compact ingericht en alles dus op loopafstand met de vlaamse gastvrijheid, goede restaurants voor betaalbare prijzen, is er voor iedereen wat wils. Goede wijnen en ook voor de bierdrinker volop keus. Vanaf hier hoeven we nog maar 3 uurtjes te rijden met ons volgestouwde auto met heerlijke wijnen uit de Loire.
—————